Пациентите с диабет тип 1 на помпена терапия са дискриминирани, защото

...
Пациентите с диабет тип 1 на помпена терапия са дискриминирани, защото
Коментари Харесай

Пациенти с диабет: Заради смяна на две цифри в един файл стоим без тримесечни рецепти от година |

Пациентите с диабет вид 1 на помпена терапия са дискриминирани, тъй като няма опция да получават тримесечни предписания. За това алармират родители от Пловдив, които повече от година чакат да бъдат обновени файловете в НЗОК, които се подават на всеки 15 дни към аптеките и ЛКК.

Писмото е адресирано до премиера, НЗОК, Националния действен щаб, РЗОК Пловдив, ръководителя на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание. 

Засегнати са потребителите на сетове с с код WF109 и резервоари с код WF110, съгласно които казусът може да бъде решен със промяната на " 2 числа в един файл, с което елементарната рецепта ще стане хронична ". 

" Давате ли си сметка на какво ни подлагате в обстановка на изключително състояние, при непрекъснати апели да пазим рисковите групи?! Ние сме рискова група, приказваме за хора със съществено хронично заболяване – диабет вид 1, които са принудени всеки месец да посещават персонален доктор – който лимитира визитите им, поради зелените коридори, и в допълнение затруднява приемането на заветната рецепта за консумативи. Има периоди сложени от НЗОК, които при несъблюдение водят до загуби за потребителите, постоянно и до спиране на помпената терапия, което може да бъде с тежки последствия! "

Според създателите на писмото отговорът на НЗОК е, че проблем няма.

" Трябва ли да заведем колективен правосъден желае за дискриминация против НЗОК, с цел да се реши този проблем? Нима е обикновено в 21 век да се постанова на хронично заболели да висят всеки месец на най-малко 2 опашки пред кабинети и още толкоз пред аптеки, с цел да оживеят?! И по едно и също време с това уважаемите министри и експерти да ни приканват да се пазим, да ограничаваме контактите, да сме дисциплинирани?! ", приключва писмото, под което са се подписали възрастни пациенти и родители на деца с диабет вид 1.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР